Cargando

ROBA ESTESA


Una creació en residència de La SubTerránea

AMALIA · SULAMITA · MARIA · SUSI

Direcció, dramaturgia, formació i investigació Ester Medrano i Lucía Sáez

Asistencia tècnica i espai. Los reyes del mambo

So David Alarcón

Fotografia Olga Aznar. (Escuela Revelarte)

Col·laboració tècnica Raul Garbayo

Premsa Laura Bellver


«Roba estesa» naix d’un procés que es va iniciar al gener de 2022, quan la companyia de teatre La Subterrània va començar una residència en el TEM amb l’objectiu d’acostar el teatre al veïnat. Això va portar a l’equip de La Subterrània a una investigació experiencial basada en tallers, entrevistes, visites guiades i trobades fotogràfiques.

“L’objectiu no era la producció artística en si, sinó la vivència que diferents col·lectius socials usen l’art per a ocupar l’espai públic com mai abans l’havien fet”.

Així, van treballar primer amb l’Escola de Mares del Col·legi Santiago Apòstol i, ja en una segona fase després d’estiu, van centrar el procés amb Amalia, María, Sulamita i Susi: quatre dones gitanes, veïnes de les zones de Cabanyal, Clot i Malva-rosa, que havien participat en les activitats prèvies i que, llavors, se sumaven a l’equip artístic de la residència professionals de diferents disciplines.

Ací es mostra un punt del procés on el que ens interessa és l’ocupació d’aquest espai municipal, per part de les veïnes del barri, mitjançant la seva cultura i la seva imatge.

 “Hem analitzat que convivències es donen en el Cabanyal i com és possible treballar a partir d’elles escènica i plasticamente. Ha sigut un treball molt intens. Tant elles com nosaltres hem viscut un acostament humà que va més enllà del cultural o de ser paies o gitanes”.

A 21 de diciembre de 2022, el Institut Valencià de Cultura, resuelve la concesión de las subvenciones públicas en régimen de concurrencia competitiva para el fomento de las artes escénicas en los sectores del teatro, la danza y el circo del Institut Valencià de Cultura en las modalidades de ayudas a la creación de escritura escénica, ayudas a residencias escénicas, ayudas a la formación, ayudas a la investigación, ayudas a la edición, ayudas a asociaciones profesionales y entidades sin ánimo de lucro.

Este proyecto recibe la concesión de 15.104,07 euros en la modalidad de ayudas a residencias escénicas.

Por su residencia en el TEM Tetare el Musical durante todo el año 2022, y la realización del trabajo y actividades de investigación que se muestran finalmente como proceso de residencia bajo el nombre de ROBA ESTESA.